Almanya Vizesi
ALMANYA VİZE ÜCRETİ NE KADAR? | ALMANYA VİZESİ İÇİN GEREKLİ EVRAKLAR NELERDİR? ALMANYA VİZE TÜRLERİ NELERDİR ? | ALMANYA VİZESİ NASIL ALINIR? | ALMANYA VİZESİ BAŞVURU MERKEZİ
Almanya'ya seyahat etmeyi planlayan Umuma Mahsus Pasaport (Bordo Pasaport) sahipleri vizeye tabidir.
Hususi, Hizmet ve Diplomatik Pasaport hamilleri ise 180 gün içinde 90 günü aşmamak kaydıyla, Almanya'ya yapacakları seyahatlerinde vizeden muaftır. Almanya Vize Başvurusu seyahat amacına uygun vize kategorisinden yapılmalıdır.

Avrupa birliğinin en büyük ve en güçlü ekonomilerinden biri olan Almanya, sahip olduğu turistik şehirler, düzenlenen festivaller ve ticari fuarlar sebebiyle yıl boyu çok sayıda turisti ağırlamaktadır. Türk nüfusun önemli bir paya sahip olduğu Almanya, bu sebeple ülkemizde yoğunlukla vize başvurusunda bulunulan ülkelerin başında gelmektedir.
Almanya Vizesi Türleri
Almanya vize başvurusu seyahat amacınıza göre belirlenen kategoriden yapılmalıdır. Seyahatiniz 90 günden kısa sürecekse C Tipi kısa süreli vize yani Schengen vizesi başvurusu yapmanız gerekir. Seyahatiniz 90 günden uzun sürecekse, Almanya’da kalmayı planlıyorsanız D Tipi Ulusal vize başvurusunda bulunmanız gerekir. Bu her iki vize türü de kendi içinde seyahat amacına göre çeşitlenmektedir.
Almanya Schengen Vizesi (C tipi Kısa Süreli Vizeler)
-
Almanya Turist Vizesi
-
Almanya Ticari Vize
-
Almanya Aile ve Arkadaş Ziyaret Vizesi
-
Almanya Öğrenci Vizesi
-
Almanya Staj Vizesi
-
Almanya Öğrenci Gezi Vizesi
-
Almanya Tır Şoförü Vizesi
-
Almanya Transit Vize
Almanya Ulusal Vize (D Tipi Oturum Vizeleri)
Ulusal vize 90 günlük ve bazı durumlarda ise 1 yıllık süre için verilir. Almanya’ya giriş yapıldıktan sonra yabancılar dairesine başvurularak bu vize ile oturum izni (Yasal İkamet Statüsü) alınması gerekmektedir.
-
Almanya Aile Birleşimi Vizesi
-
Almanya Çalışma Vizesi
-
Almanya İş Arama Vizesi
-
Almanya Öğrenci Vizesi
-
Almanya Mesleki Eğitim Vizesi
-
Almanya Mesleki Eğitim Yeri Arama Vizesi
-
Almanya Bilim ve Araştırma Vizesi
-
Almanya Serbest Çalışanlar İçin Vize
-
Almanya AB Mavi Kart
Almanya Vizesi Başvuru Şartları
-
Almanya Vize Başvurusu yapabilmek için öncelikle son 10 Yıl içerisinde düzenlenmiş, en az 2 boş sayfası bulunan ve talep ettiğiniz vizenin bitim tarihinden itibaren 3 ay daha geçerliliği bulunan bir pasaportunuz olması gerekir.
-
Değerlendirme yapılmak amacıyla istenen evraklar tam olmalıdır. Eksik evrak ile yapılan başvurular kabul edilmemektedir.
-
Almanya seyahatinizden en geç 15 gün önce ve en erken 6 ay önce başvuru yapabilirsiniz.
-
18 yaşını doldurmamış kişiler velayet sahibinin sponsorluğunda Almanya Vize Başvurusu yapabilir.
-
12 yaşını doldurmuş herkes parmak izi vermek zorundadır. Alınan parmak izi verileri 5 yıl süreyle Avrupa Birliği Vize Bilgi Sistemi’nde saklanmaktadır.
-
Parmak izi işlemleri ve evrak teslimi sebebiyle her başvuru sahibi randevu oluşturmak zorundadır.
-
Almanya Vize Başvurusu için yetkilendirilmiş başvuru merkezi İDATA ‘dır. Randevularınızı İDATA üzerinden pasaport bilgilerinizi girerek oluşturabilirsiniz.
-
Seyahatinizin tek destinasyonu Almanya ise başvurunuzu Almanya üzerinden yapmanız gerekir. Birden fazla Schengen ülkesini ziyaret edecekseniz ve gün sayısı bakımından en çok kalacağınız ülke başka bir Schengen ülkesiyse Almanya üzerinden başvuru yapamazsınız. Herhangi bir sebeple başka bir ülke üzerinden Schengen vizesi alıp vize sürenizin büyük çoğunluğunu farklı bir ülkede geçirirseniz hatalı kullanım yapmış olursunuz ve hem seyahatinizde hem de sonraki başvurularınızda sorun yaşama ihtimaliniz artar.
Almanya Vizesi Gerekli Evraklar
Almanya Schengen Vizesi için istenen evraklar başvurulacak vize türüne ve sizin özel durumlarınıza göre farklılaşıp detaylanmakla birlikte aşağıdaki genel evrak listesi hemen her başvuruda yer almaktadır. D tipi Almanya Ulusal Vizeler her kategoriye göre değiştiği için genel bir evrak listesi yoktur. Her vize türü için detaylı evraklar ve bilgiler blog sayfamızda verilmiştir.
-
Vize başvuru formu: Eksiksik doldurulmuş ve şahsen imzalanmış olmalı.
-
Pasaport: Son 10 Yıl içerisinde düzenlenmiş, en az 2 boş sayfası bulunan ve talep ettiğiniz vizenin bitim tarihinden itibaren 3 ay daha geçerliliği bulunan bir pasaport.
-
Fotoğraf: Biyometrik özelliklere sahip 2 adet fotoğraf
-
Seyahat Sağlık Sigortası: 30.000 Euro’ya kadar masrafları karşılayan ve tüm Schengen ülkelerinde geçerli olacak şekilde düzenlenmeli.
-
Vize harcı: Başvuru esnasında yetkili kuruma ödenmektedir.
-
Seyahat planınıza ilişkin belgeler ( Uçak, otel rezervasyonları..vb )
-
Ekonomik durumunuza ilişkin belgeler: Seyahatinizin masraflarını karşılayabileceğinizi göstermek amacıyla Bakiyesi bulunan banka hesap hareketleri dökümleriniz, varsa tapu, ruhsat veya kira gelirlerini gösteren belgeler.
-
Muvaffakatname: 18 yaş altındaki kişiler için veliler tarafından verilmiş noter tastikli seyahat izni veya velayet hakkına tek başına sahip olduğuna ilişkin belge.
Çalışan kişiler için ilaveten:
-
İşveren Yazısı: Yaptığınız işe dair açıklama içeren çalışma belgesi
-
İşveren İzin Yazısı: Talep edilen vize süresi için izin belgesi
-
Bağkur/SGK dökümü, SGK giriş bildirgesi ve son maaş belgesi
-
Çalıştığı firmanın vergi levhası, ticaret veya sanayi odası sureti, Sicil gazetesi fotokopisi
Firma / Serbest Meslek Sahipleri İçin İlaveten:
-
Ticaret veya Sanayi Odası Sicil Kayıt Sureti (fotokopisi, 6 aydan eski olmamalı)
-
Ticaret Sicil Gazetesi fotokopisi
-
Vergi Levhası
Çiftçiler İçin ilaveten;
-
Ziraat Odasından Çiftçilik Belgesi
Emekliler İçin İlaveten;
-
Emekli belgesi: Aylık emekli maaşını gösteren emekli belgesi
Öğrenciler için İlaveten;
-
Öğrenci belgesi: Kayıtlı olduğu okuldan öğrenci olduğuna dair belge
Almanya Vizesi Ücretleri
Almanya Vizesi Ücretleri harç ücreti ve İDATA’ nın almış olduğu koordinasyon bedelinden oluşmaktadır.
Almanya Vizesi Harç ücretleri:
Türk vatandaşları için 12 yaş üzerinde 80Euro, 12 yaş altı için ücretsizdir. Türk vatandaşı olmayanlar için 0-6 yaş arası ücretsiz, 6-12 yaş arası 40 Euro ve 12 yaş üzeri için 80 Euro’dur. Harç ücretleri sadece nakit ve Euro olarak ödenir.
AB ve AET vatandaşlarının aile bireyleri eşi ve çocuğu vize harç ücretinden muaftırlar.
İdata Koordinasyon Bedeli:
Her başvuru sahibi için aynıdır. 6 yaşına kadar ücretsiz, 6 yaş üzeri 32,81euro karşılığı TL olarak ödenir. Ödeme yapılan günün kurundan hesaplanarak nakit veya kredi kartı ile tahsil edilir. Randevu almak için ödediğiniz tutar ise bu tutarın içinden düşülür.
Almanya Ulusal Vize Harç Ücretleri:
Türk vatandaşı olan ve olmayanlar için aynıdır. 0-17 yaş arası 40Euro 18 yaş üzeri başvuru sahipleri için ise 75Euro’dur. İdata koordinasyon bedeli ise yine schengen başvurularındaki gibi 32,81euro karşılığı TL olarak ödenir.
Almanya Vizesi Başvuru Merkezleri
Almanya vizesi başvurunuzu konsolosluğun tüm Türkiye’de yetkilendirmiş olduğu İDATA ofislerinden yapabilirsiniz. Fakat konsoloslukların sorumlu oldukları şehirlere göre ayrılmış yetki alanları bulunmaktadır. Dolayısıyla İdata ofislerinin de bağlı bulundukları Alman dış temsilcilikleri farklılık göstermektedir. Eğer başvuru yapacağınız İdata ofisi, ikamet ettiğiniz şehirden sorumlu konsolosluğun yetki alanında değil ise İDATA ekstra olarak sizden dış şube ücreti talep edecektir.
Dış şube ücreti ödememek için Almanya Vizesi Başvurunuzu ikamet ettiğiniz şehire en yakın İDATA ofisinden yapmalısınız. İDATA’nın Türkiye genelinde toplam 8 Ofisi bulunmaktadır;
Ankara Ofisi, Antalya Ofisi, Bursa Ofisi, Gaziantep Ofisi, İstanbul Altunizade Ofisi, İstanbul Gayrettepe Ofisi, İzmir Ofisi, Trabzon Ofisi
Almanya Vize Başvurusu Yetki Alanları
Resmi ikametinizin bulunduğu şehir, başvuruda bulunacağınız İdata ofisinin (dolayısıyla konsolosluğun) yetki alanı dışında bulunuyorsa fakat çalıştığınız iş yeri yetki alanı içindeyse başvuru esnasında şirketinizden aldığınız görev yeri belgesi ve üzerinde adres bilgisi bulunan adınıza kayıtlı, bir fatura (elektrik, su, doğalgaz vb.) ibraz etmeniz gerekir.
Almanya İstanbul Başkonsolosluğunun yetki alanı:
Edirne, Kırklareli, Tekirdağ, İstanbul, Çanakkale, Balıkesir, Bursa, Kocaeli, Yalova, Sakarya, Bilecik, Düzce, Bolu, Eskişehir
Almanya İzmir Başkonsolosluğunun Yetki alanı:
Kütahya, Manisa, İzmir, Uşak, Aydın, Afyon, Denizli, Muğla, Burdur, Isparta, Antalya
Almanya Ankara Başkonsolosluğunun yetki alanı:
Ankara, Ardahan, Artvin, Kars, Iğdır, Ağrı, Nevşehir, Aksaray, Konya, Niğde, Karaman, Mersin, Adana, Erzurum, Bayburt, Erzincan, Tunceli, Bingöl, Elazığ, Diyarbakır, Mardin, Şanlıurfa, Adıyaman, Gaziantep, Kilis, Malatya, Kahramanmaraş, Osmaniye Hatay, Giresun, Ordu, Muş, Bitlis, Van, Hakkari, Gümüşhane, Tokat, Amasya, Samsun, Sinop, Çorum, Çankırı, Kastamonu, Bartın, Zonguldak, Karabük, Kırıkkale, Kırşehir, Şırnak, Rize, Trabzon